Verslag openbare fractievergadering 16 oktober

Raadscafé
Er waren vier insprekers om met de raadsleden in gesprek te gaan. De verkeerssituatie in Noordburen kwam aan de orde. Al jaren klagen bewoners over de onveilige 30 km zone van de Slingenweg. De locatie van het tuincentrum aan de Hoornse weg willen ondernemers een andere bestemming geven met het oprichten van een laadstation. De gemeente wil hen niet te woord staan resulterend in een afwijzende brief met mededeling ‘door omstandigheden kunnen wij hier niets mee’, geen enkele motivering. De fractie zal contact met de ondernemers opnemen en hen adviseren om een principeverzoek in te dienen waarop de gemeente verplicht is te reageren. De raadsleden werden bijgepraat over de dorpsraad in oprichting in Hippolytushoef. Een mooi initiatief.

Voorgenomen locaties asielopvang
LDA kan zich vinden in de drie voorgestelde locaties. Hoewel de locatie Balgweg 105 in Breezand niet aan de gestelde criteria voldoet die vooraf gesteld waren kan de fractie zich vinden in de locatie. De vraag werd gesteld wat is het alternatief? Daar kwam geen antwoord op. Vragen bij de fractie zijn er vooral over hoe de gemeente een oplossing voor openbaar vervoer kan geven en over de zorgen die in Den Helder geuit worden. Op de locatie Paadje 3 in Nieuwe Niedorp is een tankstation gevestigd waar ook LPG geleverd wordt.

Concept beleidskader kleine windturbines
Onze scepsis over het plaatsen van deze turbines met een maximale ashoogte van 15 meter is weggenomen. In het concept voorstel worden veel beperkende voorwaarden benoemd waaraan plaatsing moet voldoen. De molens worden alleen toegestaan op agrarische percelen in het buitengebied. In Belangrijk Provinciaal Gebied worden deze windturbines niet toegestaan. Dit betekent dat er weinig locaties geschikt zijn voor plaatsing. Daardoor kunnen wij instemmen met het voorstel. Wel wordt een amendement ingediend om aan de voorwaarden toe te voegen dat de rotorbladen van materiaal vervaardigd zijn dat te recyclen is om aan de doelen van de duurzaamheidsagenda van Hollands Kroon te voldoen om in 2025 een circulaire economie te bereiken. Doel van een circulaire economie is geen afval meer te produceren door alle teruggewonnen stoffen uit recycling als grondstof opnieuw te gebruiken. De uit kunststof vervaardigde rotorbladen zijn vaak moeilijk recyclebaar. Er zijn nieuwe technieken ontwikkeld die het wel mogelijk maken. Houten rotorbladen kunnen volledig hergebruikt worden en zijn een alternatief.

Krediet realisatie 500 Flexwoningen
LDA kan hier mee instemmen. De fractie is wel kritisch over de uitvoering waar kwaliteit van de te bouwen woningen vereist is. Het bouwen van flexwoningen mag uitvoering van het reguliere bouwprogramma niet vertragen.

Aftrap campagne
Zaterdag 21 september bezoekt LDA Anna Paulowna waar we van 10.00 tot 12.00 uur met onze kraam bij het winkelcentrum aanwezig zijn om met inwoners in gesprek te gaan. Wij willen graag horen wat er bij u leeft. Wij hebben een klaagmuur waarop u uw suggesties of klachten kunt achterlaten.

Ter verbetering van uw gebruikerservaring wordt op deze website van LDA gebruik gemaakt van cookies.