Kooyhaven

In het Noordhollands Dagblad van 15 november verscheen een groot artikel over de klucht die Kooyhaven heet. Hieronder de inleiding van dit artikel en de reactie van onze fractievoorzitter Henk van Gameren.

Het bestemmingsplan Kooyhaven wijzigen en het convenant met de omwonenden openbreken zodat meer bedrijven in aanmerking komen om zich daar te vestigen? De animo daarvoor is niet groot in de gemeenteraad van Hollands Kroon. Sommige fracties willen eerst een goed onderbouwd voorstel zien, andere partijen zijn mordicus tegen.

Kooyhaven ligt op het grondgebied van Hollands Kroon, maar Port of Den Helder gaat over de uitgifte van grond. Het bedrijventerrein is voornamelijk bedoeld voor ondernemingen die voor hun bedrijfsvoering aan het water willen of moeten zitten.

In 2016 is Kooyhaven tot ontwikkeling gebracht. Er zijn nog geen bedrijven gevestigd, maar drie ondernemingen hebben hun vinger opgestoken. Zij kunnen zich daar echter niet vestigen, omdat het bestemmingsplan en het convenant dat met omwonenden is gesloten zich daartegen verzetten.

Op vragen uit de gemeenteraad van Den Helder zei havenwethouder Kees Visser onlangs dat geprobeerd wordt de gemeenteraad van Hollands Kroon zover te krijgen dat wordt ingestemd met een wijziging van het bestemmingsplan.

Fractievoorzitter Henk van Gameren (Lada) trekt fel van leer tegen beide gemeentebesturen. Hij noemt het Kooyhavenplan ’kleuterwerk’ en ’totaal broddelwerk’, omdat er volgens hem niet goed over is nagedacht. ,,Er moest en zou daar een nieuwe binnenhaven komen. Allerlei plannen zijn erdoorheen gedrukt. Om vervolgens te merken dat daar niet eens een schip kan aanmeren. Daar word je toch moedeloos van? En nu moeten wij spoorslags 180 graden draaien omdat er van alles niet klopt of deugt? Ik ben daar nog niet uit.’’                                                                                                     

En de afspraken met omwonenden? ,,Bewoners van Breezand hebben niet voor niks bedenkingen gehad tegen Kooyhaven’’, zegt Van Gameren. ,,Ik denk dat er eerst een hele discussie met de omwonenden moet plaatsvinden. Als zij de afspraken niet willen wijzigen, gaan wij aan de kant van de omwonenden staan. We zijn gekozen door inwoners. Niet om stupiditeiten van colleges en ambtenaren recht te zetten.’’

Ter verbetering van uw gebruikerservaring wordt op deze website van LDA gebruik gemaakt van cookies.