Minister De Jonge maakt einde aan volplanten van weilanden met zonnepanelen: ‘Dat moet je echt niet willen’

Hugo de Jonge inmiddels LDA-lid? Hij volgt ons standpunt.

Weilanden mogen niet meer zomaar worden vol gelegd met zonnepanelen. Het kabinet wil dat gemeentes en provincies nieuwe zonnepanelen op daken en gevels leggen en alleen als het echt niet anders kan op landbouw- en natuurgrond.

Van alle opgewekte zonne-energie in Nederland komt ongeveer een vijfde van zogeheten zonneweides: grote parken vol zonnepanelen op landbouwgrond. Het kabinet wil dat nu een halt toeroepen: grond is schaars en ook nodig voor woningbouw en voedselproductie. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) heeft nu met provincies, gemeenten en waterschappen afgesproken dat nieuwe zonnepanelen nu zo veel mogelijk op gebouwen komen te liggen.

“We zijn een heel klein landje en er moet van alles”, licht De Jonge toe. “We moeten dus heel zuinig omgaan met onze schaarse ruimte.” Hij wil voorkomen dat alle landbouw- en natuurgrond straks
bedekt ligt met zonnepanelen. “Als je door de polder fietst, en je ziet op vruchtbare landbouwgrond zo’n enorm zonneveld, dan denk je ‘Oei, wat is dat zonde van de ruimte’. Dat moet je echt niet willen in Nederland.”

Zonneweides op landbouwgrond zijn misschien wel de makkelijkste optie voor het snel en veel uitbreiden van zonne-energie, maar niet de meest effectieve, aldus De Jonge. “Iedereen die wel eens op een kerktoren heeft gestaan ziet in een stad eindeloos veel daken die nog onbenut zijn. Er is nog zo ongelofelijk veel ruimte op daken, dat het doodzonde is om landbouwgrond te verspillen aan zonnevelden.”

https://www.ad.nl/politiek/

Ter verbetering van uw gebruikerservaring wordt op deze website van LDA gebruik gemaakt van cookies.