In 2022 heeft het college besloten om de verkoop van snippergroen in principe niet meer toe te staan. Dit wordt ook bevestigd in de Grondprijzenbrief 2024. De verkoop van kleine, openbare stukjes groen zonder belangrijke functie achtte het college niet meer wenselijk aangezien deze gronden vaak gebruikt werden voor uitbreiding van het bebouwde perceel. Deze redenering kan onze fractie volgen, en wij onderschrijven ook het belang van het behoud van openbaar groen.
Het blijkt echter dat heel veel stukken snippergroen in de praktijk soms al decennia in gebruik zijn door de eigenaar van een aangrenzend perceel, meestal een hoekhuis. Doorgaans is deze grond bijvoorbeeld al in gebruik als carport, garage of uitbouw. Het is onze fractie ter ore gekomen dat er tientallen, zo niet honderden van dergelijke situaties zijn te vinden in de gemeente. Hierover heeft onze fractie een aantal vragen.
- Heeft het college alle stukken grond in kaart waar sprake is van ‘annexering’ van snippergroen ten behoeve van bebouwing door een aangrenzend perceel?
- In 2022 is besloten tot het stoppen met verkoop van snippergroen. Heeft het college destijds rekening gehouden met het feit dat er in de loop der jaren veel snippergroen al in gebruik was door woningeigenaren van aangrenzende percelen?
- Hoe veel verzoeken tot verkoop van reeds in gebruik zijnd snippergroen heeft het college afgewezen sinds 2022?
- Wat is de waarde van alle stukken snippergroen die het college besloten heeft NIET te verkopen sinds 2022? Uitgaande van de op dat moment geldende grondprijs.
- Deelt het college onze mening dat de reeds bebouwde stukken snippergroen niet van toegevoegde waarde zijn voor de klimaatadaptatie?
- Kan er sprake van verjaring zijn? Zo ja, hoe vaak is verjaring aangetoond sinds de beleidswijziging in 2022?
- Voor een huiseigenaar is het voordelig als hij/zij een reeds bebouwd stuk snippergroen kan overnemen aangezien de waarde van deze grond opgenomen kan worden in een taxatierapport. Voor de gemeente vervult deze grond geen functie meer, dus is het ook voordelig om de grond te verkopen. Is het college bereid om na te denken over een uitzondering op het snippergroenbeleid, waardoor de daadwerkelijk ‘groene’ stukken snippergroen behouden worden t.b.v. klimaatadaptatie, en de reeds bebouwde stukken worden toegevoegd aan het perceel van de bewoner die het stuk snippergroen in gebruik heeft?