Slotvraag storten radioactief en giftig Polonium-210 bij afvalzorg Wieringermeer

Op 29 augustus jl. heeft LDA samen met GroenLinks aan het college vragen gesteld over de stort van afval met het uiterst giftige Polonium-210 in de Wieringermeer.
Alleen de radioactieve kant wordt in het antwoord uitgebreid behandeld, helaas niets over de giftige kant.
Dit antwoord heeft bij GroenLinks en LDA tot vervolgvragen geleid die op 6 oktober jl. zijn ingediend.

Uit het antwoord op deze vervolgvragen blijkt dat het college met ons van mening is dat de informatie naar Hollands Kroon toe niet deugt, of ontbreekt en is hierover in gesprek met de verantwoordelijke instanties.
Hierop hebben GroenLinks en LDA als laatste de vraag ingediend om de raad op de hoogte te houden over de voortgang en het resultaat van deze gesprekken.

Polonium-210 is het perfecte gif

Weinig stoffen zijn zo slecht voor de mens als polonium-210. Het zeer radio-actieve spul kwam eind 2006 in de bekendheid nadat de Russische spion Alexander Litvinenko ermee was vergiftigd. Een paar milligram in zijn thee was genoeg om hem om te brengen.

Verder is polonium een perfect dodelijk middel. Het beoogde slachtoffer heeft niets door omdat opgelost polonium geen geur, kleur of smaak heeft. Ook is niet eenvoudig om in het lichaam te detecteren. De artsen van Litvinenko vonden het spul pas enkele uren voor zijn dood, drie weken nadat hij was vergiftigd.

Bovendien kan het nauwelijks kwaad als het in een flesje zit. De radioactiviteit dringt niet eens door een vel papier. Het is dus makkelijk te vervoeren en detectiepoortjes op het vliegveld kunnen het niet zien.

Verwoesting

Maar eenmaal ingeademd of ingeslikt richt polonium verwoestende schade aan organen aan. Door stralingsziekte worden vooral de lever en het beenmerg aangetast.

Ook laat het overal sporen achter. Na de vergiftiging van Litvinenko zijn sporen van polonium aangetroffen in een Londens hotel, een nachtclub en het voetbalstadion van Arsenal.

Lees HIER het hele artikel over Polonium-210 (bron:NOS).

Ter verbetering van uw gebruikerservaring wordt op deze website van LDA gebruik gemaakt van cookies.